Son zamanlarda benim ve biraz da Kafkaesk’in (belki de kalbim kırılmasın diye ilgi gösteriyormuş gibi yapıyor ehehehe) ilgisi parçacık fiziği, uzay fiziği varlık ve yokluğun fiziksel ve felsefi kavramlarına kaymış durumda.

Şimdiden söyleyeyim çok anladığımdan değil sadece birkaç ay önce okumaya/dinlemeye başladığım klasik bilim kurgu romanlarının içimde uyandırdığı eski bir merak. Quantum teorileri, CERN’deki deneyler ve bunun gibi şeylerin mümkün olan en basit ve sade açıklamalarını bulup okuyorum.
Bu sırada okuduğum/dinlediğim malzemelerde tabii herkesin bildiği Einstein’ın ünlü E=mc2 formülü ve özel görecelik kavramı ve neden ışık hızının kütle sahibi bir parçacığın ulaşabileceği üst hız limiti olduğu konularına da değinildi.

Işığın hızı konusunu internette okurken güzel bir site karşıma çıktı ve yukardaki zırvalamalarım bu siteyi sizinle paylaşmak için bir giriş olması amacıyla yazıldı.
Site güneş sistemimizi, ayı bir pixel boyutuna indiregeyen bir ölçekte küçültüyor ve gezegenler arası mesafeyi daha kolayca anlayabileceğimiz bir şekle sokuyor.
İster sağa doğru scrollayarak ister sayfanın sağ altında bulunan ışık hızı ikonuna tıklayarak güneş sistemimizin büyüklüğünü algılayabiliyorsunuz. Bu arada hatırlatırım ki güneşin ışığının dünyaya ulaşması 8 küsur dakika sürüyor yani ışık hızı opsiyonunu kullanmak dakikalar boyunca uzayın karanlık boşluğuna öylece bakmanız anlamına gelecektir.
Meraklılarına aşağıdaki linki tıklayıp bu ilginç siteyi ziyaret etmelerini şiddetle öneririrm.
http://joshworth.com/dev/pixelspace/pixelspace_solarsystem.html
Geekstra ailesiyle her konuda muhabbet için Facebook Grubumuza bekleriz.
Twitter, Youtube ve Google + hesaplarımızdan da bizleri takip ediniz, Seviniz bizi!
Tagged as: bilim, internet, fizik, ay, gezegen, dünya, güneş, güneş sistemi, quantum.
Post comments
This post currently has no comments.